Nederlandstalig Munchkin Forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.


 
IndexIndex  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  ZoekenZoeken  InloggenInloggen  RegistrerenRegistreren  

 

 Vertaling van Engelse Munchkin regels

Ga naar beneden 
AuteurBericht
GM
Admin
Admin
GM


Registratiedatum : 18-10-13
Aantal berichten : 41
Leeftijd : 33

Vertaling van Engelse Munchkin regels Empty
BerichtOnderwerp: Vertaling van Engelse Munchkin regels   Vertaling van Engelse Munchkin regels Emptydo okt 31, 2013 4:33 am

Hieronder kan je een Nederlandstalige versie vinden van de Munchkin regels. Dit zijn niet de officiële Nederlandstalige regels, deze vertaling is niet officieel erkend door Steve Jackson Games.


Deze handleiding is in eigen woorden vertaald en is gebaseerd op de Engelstalige handleiding. Speciaal voor Nederlandstalige spelers van de Engelstalige versie, is deze vertaling gemaakt. Er wordt rekening gehouden met de verschillende edities van de regels.


Het is mogelijk dat mijn vertaling een andere interpretatie van de regels heeft gekregen dan oorspronkelijk bedoeld was. Dit is niet mijn bedoeling, ik wens hiermee zo duidelijk mogelijk de exacte regels van Munchkin in het Nederlands uit te leggen. Ik baseer mijn vertaling op de oorspronkelijke regels en mijn interpretatie is gebaseerd op jaren ervaring met dit prachtige spel. Mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan hoor ik dit graag! Stuur me dan een persoonlijk bericht of start een topic in het Algemene Discussies onderdeel!


 
Als je de regels niet wil lezen, of iets wil weten over een specifiek onderwerp: kijk dan [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.] in de begrippenlijst.



Om Munchkin te kunnen spelen heb je Munchkin #1 nodig uit de klassieke serie of een deel 1 van een van de losstaande series. Drie tot zes mensen kunnen het spel tegelijk spelen, twee is ook mogelijk maar minder spannend, meer dan zes kan het beste alleen als je meerdere uitbreidingen hebt.
Je hebt een dobbelsteen nodig met zes zijdes. Het kan fijn zijn om iets te hebben waar je Levels op kan bijhouden, dit al met een pen en papiertje voor iedere speler. Daarnaast is het prettig om de regels te kennen en eventueel in de buurt te hebben voor toekomstige conflicten. Maak één stapel met alle ‘Deur’-kaarten en één stapel met alle ‘Schat’-kaarten. Zorg er voor dat de Deuren en Schatten naar boven wijzen, zodat je de kaarten blind kan trekken. Schudt de stapels voor dat je begint met spelen.



Starten
Iedere speler krijgt om mee te beginnen twee of vier kaarten van iedere stapel, afhankelijk van je huisregels.




Kaarten
Beide stapels krijgen een ‘schroothoop’ waar gebruikte kaarten uit die stapel terecht komen nadat ze gespeeld zijn. Soms moet je kaarten ‘weggooien’, zoek dan niet je prullenbak op maar leg ze op de ‘schroothoop’. Je mag niet zomaar in de ‘schroothoop’ kijken, alleen als jij een kaart hebt die je daar toestemming voor geeft.

Als een stapel op is, schudt je de ‘schroothoop’ om een nieuwe stapel te vormen. Als een stapel op raakt en er ligt niets op de ‘schroothoop’ dan kan niemand die soort kaart trekken.

In Play/in het spel: alle kaarten die voor je op de tafel liggen, zitten ín het spel. Dit kan zijn je Race of Class, eventuele Items die je gespeeld hebt, maar ook kaarten zoals Curses. Doorgaans speel je kaarten vanuit je hand.

Your Hand/in je hand: dit zijn de kaarten in je hand, deze zitten nog niet ín het spel. Ze kunnen je niet helpen terwijl ze in je hand zitten en je kunt ze niet kwijtraken behalve als een kaart specifiek zegt van wel. Aan het einde van je beurt mag je niet meer dan vijf kaarten vast hebben in je hand.

When Cards Can Be Played/wanneer mag ik welke kaart spelen: iedere soort kaart heeft een specifiek moment waar op deze gespeeld of ingezet mag worden (lees hierover verderop).

Kaarten in het spel mogen niet meer terug naar je hand, ze moeten weggegooid worden of geruild om ze kwijt te raken.
 


Je personage opbouw
Iedereen start op Level 1 en heeft als Race Human/Mens en heeft geen Class. Als je tussen je eerste kaarten al een Race of Class hebt zitten mag je één van ieder, als je wil, direct voor je neerleggen. Je bent zelf wat er voor je ligt en wat er ‘In Play’ is.

Als je Items (lees hierover verderop) in je bezit hebt die je kan dragen, leg je deze ook voor je neer op de tafel. Meer informatie over welke kaarten hoe en wanneer gespeeld kunnen worden, lees je verderop in deze handleiding.
 

Het begin en het einde
Bepaal wie er als eerste begint, door een dobbelsteen te rollen en te bepalen welke uitslag resulteert in een winnaar. Ga dan vervolgens de klok rond, waarbij iedereen in zijn beurt meerdere fases doorloopt, zie hiervoor het volgende onderdeel.
Als een speler Level 10 heeft behaald, wint diegene. Echter moet het 10de Level behaald worden door een Monster te verslaan, behalve als een kaart specifiek zegt dat je kan winnen op een andere manier.
 

Conflicten tussen kaarten en regels
Deze handleiding geeft een algemene basis aan regels. Kaarten kunnen speciale regels hebben, wat er voor zorgt dat deze handleiding niet altijd overeenkomt met een kaart. Hier geldt altijd: volg regels die de kaarten stellen. Met als enige uitzondering, dat je de kaart moet negeren als de volgende situatie van toepassing is (behalve uiteraard als de kaart zegt dat deze ook boven de volgende situaties gelijk heeft):

1. Niets kan een speler reduceren tot onder Level 1.Echter er zijn kaarten die er voor kunnen zorgen dat een speler of Monster verzwakt in Level, waardoor het effectieve Level op dat moment de min in kan gaan.
2. Je gaat alleen een Level omhoog in gevecht, na het verslaan van een Monster.
3. Je kunt geen beloningen ontvangen voor het verslaan van Monsters (dus Treasure of Level), terwijl er nog een gevecht gaande is. Je moet de hele gevechtsfase afronden voordat je de beloningen mag ontvangen.
4. Level 10 behaal je alleen door een Monster te verslaan.
Alle andere onenigheden moeten besloten worden door luid discussiëren met de eigenaar van het spel, welke het laatste woord krijgt in beslissingen. Uiteraard kan je errata raadplegen op de officiële Munchkin site, of een topic openen op dit forum!
 


De fases van een beurt
Zodra het jouw beurt is, mag je kaarten spelen die je in je hand hebt. Items neerleggen, gebruiken of dragen. Je kan Items ruilen en je kan iets verkopen.
Zodra je hier mee klaar bent ga je naar Fase 1.

Fase 1: Kick Open The Door/Open een ‘Deur’-kaart
Trek één kaart van de ‘Deur’-stapel, leg deze open neer.
Als je open kaart een Monster is, begint direct een gevecht (lees hierover meer in het onderdeel Combat). Het gevecht moet compleet voorbij zijn voordat je verder kan. Als je het Monster verslaat, krijg je een Level (of twee voor bijzonder sterke Monsters). Op de Monster-kaart kan je lezen hoeveel ‘Schat’-kaarten je krijgt voor het verslaan.
Als je open kaart een Curse is, is deze direct op jou van toepassing, waarna je hem (indien mogelijk) kan weggooien.
Als je open kaart iets anders is, krijg jij hem. Je mag hem direct spelen of in je hand houden.
Fase 2: Look For Trouble/Zoek problemen op
Alléén als je geen Monster als open kaart had bij de vorige fase, mag je deze stap doorlopen. Je mag nu als je dat zelf wilt, een Monster uit je hand bevechten. Verklaar dat je dit gaat doen en leg de Monster-kaart voor je neer, je bent op dat moment in gevecht. Zorg er voor dat je alleen Monsters speelt die je denkt aan te kunnen.
Fase 3: Loot The Room/De troostprijs
Alléén als je geen Monster als open kaart had én er geen uit je hand gespeeld hebt, mag je een tweede kaart pakken van de ‘Deur’-stapel, deze kaart trek je blind en hoef je aan andere spelers te laten zien. De kaart neem je in je hand, tenzij je hem direct wil en kan spelen. Let wel, als je een Monster bent tegengekomen maar bent weggerend, heb je geen recht op een tweede ‘Deur’-kaart.
Fase 4: Charity/Liefdadigheid
Voordat de volgende speler aan de beurt is, moet je er voor zorgen dat je niet meer dan vijf kaarten in je hand hebt. Je mag nu weer kaarten inzetten om iets aan jezelf te veranderen, net zoals vóór fase 1. Als je daarna nog steeds meer dan vijf kaarten vast hebt, moet je deze schenken aan de speler met het laagste Level. Als er meerder spelers het laagste Level hebben, ben jij verantwoordelijk voor het verdelen van je kaarten. Als je zelf (een van) de speler(s) bent met het laagste Level, dan moeten de kaarten weggegooid worden.

Dan is de volgende speler aan de beurt.




Combat / Gevecht
Vechten met een Monster werkt als volgt: je vergelijkt het Level van het Monster (plus waarden van kaarten die op het Monster worden gespeeld) met je eigen Level (plus de waarde van je Items en kaarten die je eventueel op dat moment speelt). Als de totaalwaarde van het Monster gelijk ligt of groter is dan je eigen totaalwaarde, dan verlies je en moet je wegrennen (lees hierover verderop meer). Als jouw totaalwaarde hoger ligt dan die van het Monster, dan versla je het Monster. Door het Monster te verslaan win je het gevecht en krijg je een Level (twee Levels voor sommige enorme Monsters).  Op de Monster-kaart kan je lezen hoeveel ‘ Schat’-kaarten je mag pakken.

Soms kan een kaart, of een Class of een Race-kracht er voor zorgen dat het Monster weggaat zonder dat je het hebt gedood, oftewel zonder dat je het hebt verslagen. Dan ‘win’ je nog steeds, maar je krijgt geen Level. Soms, afhankelijk van de kaart of kracht die je gebruikt, heb je ook geen recht meer op ‘Schatten’.

Sommige Monsters hebben speciale krachten die invloed hebben op de totaalwaarden. Soms hebben Monsters een bonus tegen een bepaald Race of Class, waardoor de Monster tegen spelers met die Race of Class een voordeel heeft. Let hier goed op!

‘One-shot Items’ oftewel eenmalig-gebruik Items, zoals Potions/Drankjes, mogen direct vanuit de hand gespeeld worden tijdens een gevecht. Items voor eenmalig gebruik hebben vaak de tekst: ‘Usable only once’ / ‘Eenmalig bruikbaar’. Deze kaarten worden weggegooid na het gevecht, wie er dan ook gewonnen heeft.

Sommige ‘Deur’-kaarten kunnen ook tijdens een gevecht ingezet worden, zoals ‘Monster enhancers’/’Monster versterkers’.

Terwijl je in gevecht bent, kan je niets verkopen, ruilen, stelen, dragen, afdoen of Items spelen uit je hand (behalve Items voor eenmalig gebruik). Zodra een Monster kaart open ligt moet het gevecht opgelost worden met wat jij dan ook op dat moment op tafel, in het spel, hebt liggen en wat je aan eenmalige Items kan inzetten.

Voordat je een Level omhoog gaat en de ‘Schat’-kaarten gaat pakken, moet je een redelijke tijd wachten om andere spelers een moment te gunnen om het gevecht dwars te zitten. Munchkin definieert de wachttijd als 2.6 seconden, voor andere spelers om iets te doen. Echter dit is geen vuistregel. Als niemand kaarten speelt om het gevecht te beïnvloeden en je totaal Level inclusief Items en dergelijke hoger ligt dan die van het Monster, win je echt. Ga een Level omhoog, pak de hoeveelheid ‘Schat’-kaarten waar je recht op hebt en gooi het Monster, inclusief alle gespeelde (eenmalige) kaarten in dat gevecht, weg.
 

Gevecht met meerdere Monsters
Sommige kaarten, in het bijzonder de Wandering Monster kaart, laten je rivalen een nieuw Monster toevoegen aan je huidige gevecht met een Monster. Je telt dan alle waarden van beide Monsters bij elkaar op, die totaalwaarde moet je aankunnen om de Monsters te kunnen verslaan. Alle speciale krachten van alle Monsters in het gevecht, gelden. Als één Monster bijvoorbeeld als kracht heeft, dat je alléén je Level mag meetellen in je totaalwaarde, dan geldt dat voor dat hele gevecht. Met de juiste kaarten kan je het voor elkaar krijgen, dat één Monster verdwijnt zodat je nog maar één Monster hoeft te bevechten. Echter kan je er niet voor kiezen om van één Monster weg te rennen en de andere te bevechten. Je moet van beide Monsters winnen óf van beide Monsters wegrennen. Als je één Monster weet uit te schakelen maar alsnog moet wegrennen van de andere(n), kan je geen ‘Schat’-kaarten krijgen, ook niet van het uitgeschakelde Monster.
 

Om hulp vragen
Als je een gevecht niet in je eentje aankan, mag je een andere speler om hulp vragen. Als deze weigert, mag je het aan de volgende vragen. Ga zo door totdat iemand je helpt of iedereen je laat stikken. Je kunt geholpen worden door slechts één speler tegelijkertijd. Als een speler je helpt in gevecht, tel diens Levels en bonussen van Items bij die van jou op. Iedereen kan echter nog steeds kaarten spelen om de uitslag te veranderen!
Je mag mensen omkopen om je te helpen, sterker nog het zal waarschijnlijk zelfs moeten. Je mag handelen met ieder Item dat je in het spel hebt liggen, of toekomstige Schatten die je van het Monster kan verdienen. Als je dat laatste kiest, spreek dan van te voren af hoe de Schatten verdeeld worden. Als je geholpen werd in een gevecht, moeten de ‘Schat’-kaarten open getrokken worden.

Speciale krachten of zwaktes van een Monster gelden ook voor je helpende medespeler en vice versa. Bijvoorbeeld: als een Warrior je helpt in gevecht, kan je met een gelijkspel in totaalwaarden ook winnen omdat dit de speciale kracht is van een Warrior. Ook kan de Warrior zijn andere gave gebruiken om te Berserken, waardoor hij kaarten mag weggooien om zijn totaalwaarde te verhogen (wel slechts ééns per gevecht, niet ééns per Monster). Als je een Wannabe Vampire tegenkomt en een Cleric wil je helpen, kan de Cleric deze automatisch voor je wegjagen.

Als iemand je helpt met succes, versla jij het Monster. Gooi de Monsterkaart op de ‘schroothoop’ en verdeel de Schatten zoals afgesproken, volg ook eventuele instructies op de Monsterkaart die nog gelden. Degene wiens beurt het is, dus degene die het gevecht tegen het Monster begon, gaat in Level omhoog. De helpende speler dus niet, tenzij die een Elf was want Elven gaan een Level omhoog als ze helpen. De helpende speler heeft alleen recht op de beloning die voor het gesprek was afgesproken, verder niets.
 

Een gevecht dwarszitten
Je mag andermans gevechten op meerdere manieren dwarszitten:
Gebruik een Item voor eenmalig gebruik. Vaak geven deze een kleine boost aan de totaalwaarde van of het Monster of een speler. Je kunt een speler hiermee helpen door hem te versterken, maar je kan ook iemand lastigvallen door het Monster te versterken.
Speel een kaart om een Monster te veranderen. Meestal wordt een Monster sterker van dit soort kaarten, maar dan levert het vaak ook meer ‘Schat’-kaarten op. Je mag deze zowel in je eigen gevecht als in andermans gevecht gebruiken.
Speel een ‘Wandering Monster’-kaart samen met een Monster-kaart in je hand, zodat dit Monster toegevoegd wordt aan een bestaand gevecht.
‘Backstab’ een speler terwijl hij aan het vechten is, als je een dief bent.
‘Curse’ een speler die probeert te winnen, als je een Curse kaart hebt.
 

Wegrennen
Als niemand je wil of kan helpen, of als je zo veel wordt tegen gezeten dat je niet meer kan winnen, dan moet je wegrennen van het Monster.

Als je wegrent krijg je helemaal geen Levels of ‘Schat’-kaarten. Je krijgt geen troostprijs en ook ontsnappen is lang niet altijd zonder kleerscheuren.
Wegrennen doe je door een dobbelsteen met zes zijden te rollen. Je ontsnapt alléén op een 5 of hoger. Sommige magische Items of rassen maken het makkelijker om weg te rennen. Sommige Monsters zijn snel en zorgen er voor dat je hoger moet dobbelen.
Als je succesvol bent weggerend, gooi je het Monster weg, zonder Level of Schatten te krijgen. Doorgaans ben je van de problemen af, maar soms ook niet dus lees de kaart altijd goed door. Sommige Monsters hebben nare effecten, zelfs als je succesvol wegrent!

Als je niet succesvol weggerend bent dan gaat gebeurt er Bad Stuff. Lees op de kaart wat de Bad Stuff inhoudt van het Monster waar je van probeerde te vluchten. Bad Stuff kan variëren tot een Item verliezen, één of meerdere Levels verliezen, of zelfs doodgaan.
Als twee spelers een Monster bevechten, omdat de één de ander helpt, maar ze kunnen het Monster nog steeds niet verslaan, dan moeten ze beide wegrennen. Ze rollen onafhankelijk van elkaar en vertellen eerst voor welk Monster ze gaan wegrennen in het geval van meerdere Monsters. Monster(s) kunnen beide spelers te pakken krijgen met hun Bad Stuff. Je mag zelf kiezen in welke volgorde je wegrent, als je dit maar aangeeft voor het dobbelen. De Bad Stuff gaat direct in werking zodra wegrennen mislukt. Daarna gooi je de Monster-kaarten weg.




Doodgaan
Als je sterft, verlies je al je spullen. Je houdt je Class(es),  Race(s) en Level (en eventuele Curses die op jou van toepassing waren). Je nieuwe personage ziet er exact hetzelfde uit als de vorige. Half-Breed en Super Munchkin-kaarten mag je ook houden.

Andere spelers mogen nu jouw lijk kaalplukken. Leg de kaarten in je hand bij de Items voor je op de tafel. De speler met de hoogste Level mag nu als eerste een van die kaarten hebben. Als er meerdere spelers het hoogste Level hebben moeten ze er om dobbelen. Als je lijk zonder kaarten komt te zitten, jammer dan voor de andere spelers. Als iedereen een kaart heeft gepakt, wordt de rest weggegooid.

Dode spelers kunnen op geen enkele wijze kaarten krijgen, dus ook niet door liefdadigheid. Ze kunnen ook nog geen Level omhoog.
Je nieuwe personage verschijnt zodra de volgende speler met zijn beurt begint, dus je mag anderen al helpen in gevecht, maar je zit zonder kaarten.

Als jij weer aan de beurt bent, krijg je dezelfde hoeveelheid kaarten als die je helemaal in het begin van het spel kreeg uitgedeeld. Je mag Race en Class kaarten spelen en Items neerleggen, daarna gaat je beurt verder.
 

Schatten
Als je een Monster laat verdwijnen, door hem te verslaan of door een kaart met een speciale functie, krijg je zijn Schatten. Ieder Monster heeft rechts onderin aangegeven hoeveel 'Treasure' je er mee verdient. Zoveel ‘Schat’-kaarten krijg je van de stapel, trek deze met het plaatje omlaag. Als je geholpen werd in gevecht door een andere speler, trek je de ‘Schat’-kaarten open zodat iedereen ze kan zien. Schatten mogen worden gebruikt zodra je ze krijgt, Items mag je voor je neer leggen en dragen. ‘Go Up A Level’-kaarten geven je zonder gevecht een Level erbij. Deze mag je ten alle tijden spelen, op welke speler je maar wil, inclusief jezelf.
 

Eigenschappen van jouw personage
Iedere speler is een personage met een verzameling wapens, kleding en magische Items. Je hebt drie hoofdeigenschappen: je Level, je Race en je Class. Bijvoorbeeld, je zou jezelf kunnen beschrijven als “Een Level 8 ‘Wizard’ met ‘Boots of Butt-kicking’ en een ‘Staff of Napalm’ met de ‘Kneepads of Allure’. Het geslacht van je personage is hetzelfde als het geslacht van de speler.

Level: dit meet jouw kracht. Als de regels of kaarten verwijzen naar je Level, bedoelen ze dit getal. Je gaat een Level omhoog als je een Monster verslaat of als een kaart zegt dat je dat mag. Je mag ook Items verkopen (lees ook het onderdeel Items) voor een Level. Je verliest een Level als een kaart zegt dat je er een moet verliezen. Je Level kan niet lager worden dan Level 1. Echter, je totaalwaarde in een gevecht tegen een Monster kan de min in gaan, bijvoorbeeld als je geraakt bent door een Curse of als een Thief je ‘backstabbed’.

Race: dit is jouw ras. Je begint als Human/Mens maar je kunt ook een Elf, Dwarf of bijvoorbeeld Halfling worden. Zolang je geen Race kaarten speelt, blijf je een mens.
Mensen hebben geen speciale gaven of krachten. Iedere andere Race heeft dat wel, welke je op de kaart kan lezen. Je krijgt die speciale gaven of krachten direct zodra je een Race kaart op tafel speelt. Je bent je ras kwijt zodra je die kaart kwijtraakt.
Sommige krachten van rassen maken gebruik van kaarten weggooien. Je mag dan kaarten weggooien die je in het spel hebt liggen, of die je in je hand hebt.
Je mag stoppen met een bepaald ras te zijn wanneer je maar wilt, ook tijdens een gevecht. Je spreekt dan uit, dat je dat ras niet meer wil zijn en je wordt weer een mens.
Je mag niet meer dan één Race tegelijk hebben, tenzij je de ‘Half-Breed’ kaart hebt gespeeld. Je personage mag niet twee keer dezelfde Race op tafel hebben liggen.

Class: je klasse kan je zien als een soort beroep. Je kunt een Warrior, Wizard, Thief of Cleric zijn. Als er geen Class kaart op tafel ligt, heb je geen klasse.
Iedere Class heeft zo zijn eigen speciale gaven en krachten, welke je kunt lezen op de kaart. Sommige krachten van Classes maken gebruik van kaarten weggooien. Je mag dan kaarten weggooien die je in het spel hebt liggen, of die je in je hand hebt.
Lees goed op de kaart zelf, wanneer deze krachten ingezet mogen worden. Let wel dat een Thief niet zijn Steal-kracht kan gebruiken tijdens een gevecht, zodra een Monster op tafel ligt.
Je mag stoppen met een bepaalde klasse te zijn wanneer je maar wilt, ook tijdens een gevecht. Je spreekt dan uit, dat je die klasse niet meer wil zijn en je wordt weer een mens.
Je mag niet meer dan één Class tegelijk hebben, tenzij je de ‘Super Munchkin’ kaart hebt gespeeld. Je personage mag niet twee keer dezelfde Class op tafel hebben liggen.
 


‘Items’
Een Item heeft altijd de volgende: een naam, een kracht of bonus, een grootte en een waarde uitgedrukt in Gold Pieces (goudstukken).
Een Item in je hand maakt nog geen deel uit van het spel, als je er een voor je neerlegt dan pas ‘draag’ je dat Item. Als er Big op je Item staat is deze erg zwaar en daarom kan je maar één Big tegelijkertijd dragen. Items waar geen Big op staat kan je beschouwen als Small, je mag oneindig veel Small Items dragen. Items kunnen niet zomaar worden weggegooid naar de ‘schroothoop’. Je kan er vanaf komen door ze te verkopen, ruilen of je verliest ze door toedoen van een Curse of Bad Stuff. Je kan ze alleen weggooien als je ze gebruikt voor een gave of kracht van een Class of Race waarbij je iets weg moet gooien.

Je mag door sommige kaarten meerdere Big Items mag dragen, bijvoorbeeld met het Dwarf Race. Als je zo’n kaart kwijtraakt, bijvoorbeeld door een Lose Your Race Curse, moet het feit dat je teveel Big Items draagt direct worden opgelost. Als je zelf nog aan de beurt bent op dat moment en er is geen gevecht gaande, mag je het overschot aan Big Items verkopen. Als dat niet kan, of als je niet zelf aan de beurt bent, gaat jouw Big Item automatisch naar de speler met het laagste Level dat het Big Item wèl kan dragen. Als dit allemaal niet van toepassing is, moet het Big Item op de ‘schroothoop’.
Iedereen kan iedere denkbare soort Item dragen, maar soms is er een vereiste. Bijvoorbeeld de Mace of Sharpness kan alleen gebruikt worden als je een Cleric bent, dat wil zeggen de bonus die het Item oplevert geldt alleen voor een Cleric.

In totaal mag je gebruiken: één Headgear (helm), één Armor (harnas), één paar Footgear (schoenen) en twee 1 Hand-Items of één 2 Hands-Item. Er zijn kaarten waardoor je dit limiet kan overschrijden. Stel je legt twee verschillende Footgear neer, je draagt beide Items maar je kunt er maar één gebruiken.

Alle Items die je draagt maar niet gebruikt leg je zijwaarts, voor de duidelijkheid.
In gevecht en tijdens het wegrennen, mag je nooit wisselen welke wapens je gebruikt.

Items kunnen niet zomaar weggegooid worden. Je mag Items verkopen voor een Level, weggeven aan een andere speler en je kan Items kwijtraken aan een Curse. Als uitzondering hierop, hebben sommige Classes en Races gaven en krachten waarbij je kaarten weg moet gooien, daarvoor mag je ook de Items gebruiken die je draagt.

Ruilen:
Met spelers onderling kan je alleen Items ruilen, geen andere kaarten. Je mag alleen ruilen met wat je op de tafel draagt. Je mag ten alle tijden ruilen, behalve in gevecht. Sterker nog, vaak is het wanneer je zelf niet aan de beurt bent een ideaal moment voor ruilhandel. Ieder Item verkregen door te ruilen, moet direct (op tafel) gedragen worden.

Je mag Items weggeven aan andere spelers zonder er iets voor terug te vragen, je mag er ook andere spelers mee omkopen. Bijvoorbeeld: “Ik geef jou mijn Singing And Dancing Sword als jij Kees niet helpt in dit gevecht!”.
Het is toegestaan om kaarten in je hand te laten zien aan andere spelers, niemand kan je tegenhouden.
 


Items verkopen voor Levels
Als je zelf aan de beurt bent en er is geen gevecht gaande, mag je Items verkopen om in Level te stijgen. De waarde van een Item staat rechtsonder aangegeven. Als je Item(s) in totaal een waarde 1.000 Gold Pieces hebben, kan je deze verkopen voor een Level. Je gaat dan onmiddellijk een Level omhoog. Je krijgt geen wisselgeld. Als de waarde hoger ligt dan 1.000, bijvoorbeeld je verkoopt voor een waarde van 1.600, dan krijg je niks terug en verdien je alsnog maar één Level. Je kunt het wel proberen aan te vullen tot 2.000, dan krijg je twee Levels en ga zo maar door. Je mag Items verkopen die je draagt en die je in je hand hebt. Level 10 kan je niet behalen door Items te verkopen.


Lees meer over wanneer je kaarten kan spelen in [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.][Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.].
Terug naar boven Ga naar beneden
https://munchkin.actieforum.com
 
Vertaling van Engelse Munchkin regels
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Vertaling van Engelse Munchkin referentiegids

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Nederlandstalig Munchkin Forum :: Munchkin Regels :: Regels van het kaartspel-
Ga naar: