IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  InloggenInloggen  RegistrerenRegistreren  

Deel | 
 

 Engelstalige begrippen vertaald naar Nederlands

Ga naar beneden 
AuteurBericht
GM
Admin
Admin
avatar

Registratiedatum : 18-10-13
Aantal berichten : 41
Leeftijd : 27

BerichtOnderwerp: Engelstalige begrippen vertaald naar Nederlands   do okt 31, 2013 4:22 am

­­Deze alfabetische lijst is gemaakt om Nederlandstalige (of Belgische) Munchkinspelers te helpen. Niets hiervan is officieel bevestigd door Steve Jackson Games, het is enkel beproefd door jaren ervaring in het spelen van dit fantastische spel. Mocht je net beginnend zijn dan kan je hier termen opzoeken die in de Engelstalige handleiding staan, maar misschien verwarring opleveren. Of misschien ben je een ervaren speler, die een discussie wil oplossen omdat je deze beschrijvingen kloppend vind. De begrippen die je hier in terug kan vinden zijn voornamelijk bedoeld voor gebruik bij de basisserie van Munchkin.


Ik beweer niet dat ik hier de beste of enige definities heb gegeven, echter dit is zoals ik het spel opvat en heb leren begrijpen. Als je het ergens mee oneens bent hoor ik dat zelfs graag! Stuur me een persoonlijk bericht, of start een topic in het Algemene Discussie onderdeel!
 
Begrippenkader, specifiek toegespitst op Munchkin
 
0-9
1-Hand
= Eén hand. Sommige Items zijn wapens die je een Bonus opleveren of een Effect hebben. De meeste wapens nemen een hand in beslag als je ze wil gebruiken. Je personage in het spel heeft in totaal twee handen die benut kunnen worden. Wapens die slechts één hand in beslag nemen, worden 1-Hand Items genoemd. Het vereiste van een 1-Hand Item is dus, als je het wil gebruiken je één hand vrij moet hebben. Je mag dus twee 1-Hand Items gebruiken. Zie ook: Items, Bonus, 2-Hands.


2-Hands = Twee-hands. Sommige Items zijn wapens die je een Bonus opleveren of een Effect hebben. Sommige wapens nemen twee handen in beslag als je ze wil kunnen gebruiken. Je personage in het spel heeft in totaal twee handen die benut kunnen worden. Wapens die beide handen tegelijkertijd in beslag nemen, noemen we 2-Hands Items. Het vereiste van 2-Hands Items is dus, als je het wil gebruiken je beide handen vrij moet hebben. Je mag normaal gezien dus maar één 2-Hands Item gebruiken. Zie ook: Items, Bonus, 1-Hand.


A
Abilities = Mogelijkheden. Dit zijn de functies die je door je Class of Race kan uitoefenen. Sommige Abilities zijn passief en voor sommige moet je iets uitvoeren.  Zie ook: Powers, Class, Race.


Affect = Heeft invloed op. Bijvoorbeeld “affects all players” is dus van toepassing op alle spelers.


Armor = Harnas, beschermende kleding voor je bovenlichaam. Je kan maar één harnas tegelijkertijd in gebruik hebben. In Munchkin zijn dit altijd Items, zoals Leather Armor en Mithril Armor.  Deze geven je Bonus in gevecht. Zie ook: Items, Bonus, Combat.


 


B
Backstab
= Een stiekeme steek in je rug. In Munchkin wordt de term Backstabbing gebruikt, hier gaat het specifiek over de mogelijkheid van de Thief Class. Backstabbing werkt als volgt: als een andere speler in gevecht is, mag een Thief een kaart weggooien om die speler te Backstabben. De Backstab levert een -2 straf op voor dat gevecht. Een Thief mag eens per speler per gevecht Backstabben. Zie ook: Class, Combat, Penalty.


Bad Stuff = Portie ellende, vervelende gebeurtenis ten gevolge van het niet kunnen ontsnappen van een Monster. Bijvoorbeeld als je zelf Level 1 bent en je komt een Lame Goblin tegen van Level 1, tenzij je een Warrior bent kan je dit gevecht niet aan en moet je wegrennen. Je dobbelt 1 en het wegrennen mislukt. Dan grijpt het Monster je en gebeurt er Bad Stuff, dit staat dan onderaan op de kaart. Bij een Lame Goblin verlies je 1 Level. Zie ook: Monster, Level.


Big = Enorm. Sommige Items hebben de tekst ‘Big’ onderaan de kaart, sommige kaarten richten zich specifiek op Big Items. Big Items zijn zo enorm dat je er maar één tegelijkertijd op tafel kan hebben liggen, je mag er maar één dragen. Er zijn kaarten die er voor kunnen zorgen dat je meerdere Big Items mag dragen. Een Item is alleen Big als dit letterlijk aangegeven wordt op de kaart zelf. Het tegenovergestelde is een Small Item. Zie ook: Item, Small, Card.


Bribe = Omkopen. In Munchkin mag je elkaar omkopen. Bijvoorbeeld: een Item aanbieden in ruil voor hulp in een gevecht. Ook zou je iemand een Item aan kunnen bieden als die een speler dan niet helpt. Chanteren mag natuurlijk ook. Zie ook: Items, Helper, Combat.


Bonus = Extra punten. In Munchkin ben je in gevecht zo sterk als je Level opgeteld met je Bonussen. Als je een Item draagt wat je Bonus geeft, is dit een ‘blijvende Bonus’. Als je Items gebruikt voor een eenmalige Bonus valt die onder de categorie One-Shot Item. Zie ook: Level, Items, Combat, Continuous, One-Shot.

C
Cards
= Kaarten. Het Munchkin spel kent voornamelijk twee soorten kaarten, Doors en Treasures, maar uitbreidingen voegen hier een aantal nieuwe soorten aan toe. Dit wordt in de Nederlandstalige versie vertaald met kerkerkaarten en schatkaarten, echter is dit geen passende vertaling sinds er ook Dungeon kaarten bestaan. Een wellicht betere vertaling is: Deur-kaarten en Schat-kaarten.
Deze twee soorten kaarten worden geschud en vormen twee stapels op tafel, ook wel genoemd ‘Decks’. Je hebt dan een Door Deck/ Deur Stapel en een Treasure Deck/ Schat Stapel.
In de stapel Deur-kaarten vindt je onder meer: Monsters, Races, Classes, Curses en Enhancers.
In de stapel Schat-kaarten vindt je onder meer: Go-Up-A-Level’s en vele Items waaronder Weapons, Armor, Potions, enzovoort. Zie ook: Door, Treasure, Deck, Dungeon.Carried = In Munchkin is er een onderscheid in ‘Carried Items’ en ‘In Use Items’. Carried wil in dit verband zeggen dat je het Item draagt, maar niet gebruikt. Deze Items leg je zijwaarts neer en ontvang je geen Bonus of Abilities van. Beide soort Items liggen dus voor je, op de tafel en zijn In Play. Zie ook: Items, In Use, In Play, Bonus, Abilities.


Class = Klasse, in Munchkin een soort beroep. Jouw personage begint zonder Class. In de Engelstalige basisserie zitten de Classes: Cleric, Thief, Warrior, Wizard. Class kaarten vindt je in de Door Deck, als je een Class kaart hebt mag je deze neerleggen. Iedere Class heeft zo zijn eigen mogelijkheden en krachten. Je kunt maar één Class tegelijkertijd hebben, tenzij je een Super Munchkin kaart hebt. Je mag je Class ten alle tijden afwerpen. Zie ook: Abilities, Race, Door, Deck


Character = Personage. Spelers zijn in Munchkin een bepaald personage. Je begint als Level 1 mens, in het geslacht dat je zelf daadwerkelijk hebt. Dit personage ondergaat veranderingen gedurende het spel. Zo kan je personage op een gegeven moment er bijvoorbeeld zo uitzien: Een Level 6 Elf Warrior met een Bow With Ribbons en een Mithril Armor, vervloekt met een kip op zijn hoofd. Zie ook: Level, Race, Class, Items, Curse.


Charity = Liefdadigheid. In Munchkin zal dit vast niet altijd lief bedoeld zijn. Aan het einde van je beurt mag je maximaal 5 kaarten in je hand houden, met een Dwarf Race mag je er 6. Heb je er meer dan moet je deze weggeven aan de speler(s) met het laagste Level (vandaar liefdadigheid). Als er meerdere spelers het laagste Level hebben moet de liefdadige speler zelf beslissen hoe het verdeeld wordt. Als je zelf het laagste Level hebt, worden de kaarten weggegooid. Zie ook: Cards, Hand, Discar, Race.


Combat = Gevecht. In Munchkin staan de gevechten centraal. Iedere beurt open je een deur en daar kan een Monster achter zitten, dan begint er een gevecht. Anderzijds, als je geen Monster bent tegengekomen kan je een Monster uit je hand spelen om te bevechten. Je wilt tegen Monsters vechten omdat winnen je een Level oplevert, waarmee je het spel kan winnen. Een gevecht begint zodra het monster ‘verschijnt’, je mag dan geen blijvende Items meer wisselen. Je kunt ook niets meer verkopen op dat moment. Als er meerdere Monsters in het gevecht zijn, mag de speler pas Level(s) en Treasure innen als alle monsters zijn verslagen. Zie ook: Monster, Door, Treasure, Level, Items.


Combat Level = Effectief Level in gevecht. Als je een Monster tegenkomt vecht je met je Level plus je Bonussen. Het totaal van deze rekensom noem je jouw Combat Level. Monsters hebben ook een Combat Level, bestaande uit het Level op de kaart plus eventuele Monster Enhancers en overige Effecten. Zie ook: Level, Monster, Combat, Enhancers, Effect.


Continuous = Doorlopend (effect). Sommige kaarten in het Munchkin spel hebben een doorlopende werking. Vaak gaat het hier om Curses die niet eenmalig het slachtoffer raken, maar een blijvende nadeligheid opleveren. Ook andere kaarten, zoals Items, kunnen Continuous zijn. Het tegenovergestelde noemt men One-shot. Zie ook: Effect, Cards, Curses, Victim, Items, One-Shot.


Corpse = Lijk. Sommige Monsters kunnen er voor zorgen dat een speler doodgaat. Op het moment dat je doodgaat, verander je in een lijk. Zodra de eerstvolgende speler aan de beurt is kom je als nieuw personage tot leven. Zie ook: Death, Monsters, Bad Stuff, Level, Race, Class, Curse.


Curse = Vervloeking. Achter de deuren die je open trapt tijdens het spel kunnen Curses zitten. Als je deze als open kaart trekt, geldt de Curse op jou. Als je een Curse als gesloten kaart trekt, gaat deze naar je hand en mag je deze ten àlle tijden inzetten om bijvoorbeeld een andere speler lastig te vallen. De meeste Curses hebben direct een werking en worden daarna weggegooid, maar sommige Curses zijn blijvend, lees de kaart altijd goed door. Soms kan het zelfs gunstig zijn om een Curse op jezelf te spelen. De Wishing Ring kaart kan een Curse annuleren. Zie ook: Cards, Door, Face Up, Face Down, Munchkinly.
 
D
Deck
= Stapel van kaarten waarvan de afbeelding en tekst omlaag ligt. Het Munchkin spel kent Decks. Eén stapel is de Door Deck en ander is de Treasure Deck. Vertaald: Deur Stapel en Schat Stapel. Ieder Deck heeft zijn eigen Discard Pile (‘schroothoop’), weggegooide kaarten komen daar terecht met de afbeelding en tekst omhoog. Bijvoorbeeld: Speler 1 trekt blind de eerste kaart van het Door Deck, het is een monster, Speler 1 speelt een Door uit zijn hand: “Out To Lunch”, wat het monster verwijdert en twee Treasures oplevert. Het Monster moet nu weggegooid omdat deze verwijdert is, de Out To Lunch moet ook worden weggegooid omdat deze is gebruikt en maar eenmalig werkt. Dus in de Discard Pile van de Door Deck liggen nu twee kaarten met de afbeelding en tekst naar boven. Zie ook: Door, Treasure, Card, Face Up, Face Down, Discard, Discard Pile.


Death = Dood. Monsters kunnen er voor zorgen dat een speler doodgaat. Als een speler er niet in slaagt te ontkomen van een Monster treedt de Bad Stuff in werking. Sfoms is het gevolg dat je doodgaat. Je houdt je Level, je Race(s), Class(es). Curses blijven ook op jou van toepassing. De overige spelers mogen je lijk beroven, iedere speler mag één kaart pakken. De speler met het hoogste Level mag als eerste dobbelen (en zo verder). Als er meerdere spelers het hoogste Level hebben moeten ze er om dobbelen wie mag beginnen. Zie ook: Corpse, Monsters, Bad Stuff, Level, Race, Class, Curse.


Defeated = Verslagen. Je hebt een Monster alleen verslagen als je deze hebt gedood. Zie: Kill.


Die / Dice = Dobbelsteen / Dobbelstenen. Bij het Munchkin spel krijg je een zes-zijdige dobbelsteen. Die gebruik je onder andere om te bepalen wie het spel mag beginnen, om weg te rennen van monsters en om onenigheden op te lossen. Als een kaart aangeeft dat er een plus of min geldt met betrekking tot ‘die rolls’ dan bedoelen ze dat je die plus of min moet rekenen op alles wat je dobbelt. Zie ook: Bad Stuff, Escape.


Discard = Weggooien. Soms moet je in Munchkin kaarten weggooien. Bijvoorbeeld om een bepaalde Abilty te activeren, of omdat je een Curse tegen je gespeeld krijgt, of omdat je het laagste Level hebt en je meer dan 5 kaarten in je hand hebt aan het einde van je beurt. Met weggooien wordt niet bedoeld, dat je kaarten de prullenbak of terug de doos in kunnen. Weggegooide kaarten gaan naar de Discard Pile (de ‘schroothoop’). Ieder Deck heeft zijn eigen Discard Pile. Dus Monsters en Curses welke uit de Door Deck komen gaan naar de Discard Pile van de Doors en Items en overige Treasure die gebruikt, kwijtgeraakt of verkocht zijn - gaan naar de Discard Pile van de Treasure Deck. Zie ook: Cards, Abilities, Discard Pile, Door, Treasure, Deck.


Discard Piles = Stapel met weggegooide kaarten, ook wel ‘schroothoop’ of ‘kerkhof’ genoemd. Ieder Deck heeft zijn eigen Discard Pile. Je mag niet zomaar in de Discard Pile kijken, alleen als je een kaart inzet die dat toelaat. Je mag niet zomaar een kaart uit de Discard Pile pakken, echter zijn er wel kaarten en Classes die dit toelaten. Zie ook: Discard, Deck, Door, Treasure.


Door = Deur. In Munchkin ben je zogenaamd in een kerker, waar je deuren opentrapt op zoek naar avontuur. Iedere beurt trap je een Deur open, oftewel pak je een gesloten Door Card en leg je die open. Door Cards worden in de Nederlandstalige versie vertaald met ‘kerkerkaarten’, echter is dit geen passende vertaling sinds er ook Dungeon kaarten bestaan (de vertaling van Dungeon is kerker). Een wellicht betere vertaling is: Deur-kaarten. Deze deuren vormen tezamen het Door Deck, de Deur Stapel. In de stapel Deur-kaarten vindt je onder meer: Monsters, Races, Classes, Curses en Enhancers. Zie ook: Dungeon, Card, Treasure, Deck.


Draw = Een kaart trekken (het woord ‘Draw’ kan ook ‘gelijkspel’ betekenen, echter noemt men ‘gelijkspel’ een ‘tie’ in Munchkin). Je kunt om meerdere redenen een kaart moeten trekken. Regelmatig komt dit voor aan het begin van je eigen beurt. Je trekt dan een gesloten kaart en legt deze open. Let goed op of je kaart open gelegd moet worden of gesloten mag blijven. Zie ook: Deck, Card, Door, Treasure.


Dungeon = Kerker. Als je het Munchkin kaartspel speelt, beeld jezelf dan in dat je in een kerker bent. Dit is de zogenaamde omgeving die de context van het spel vormt. Jij als personage trapt deuren open in die kerker en komt daar onder andere Monsters en schatten tegen. Het open trappen van deuren, is een synoniem voor een open kaart van de Door Deck pakken. Sinds de zesde editie van de klassieke Munchkin serie, zijn er ook Dungeon kaarten. Deze grote kaarten vormen een fysiek veld waardoor je de kerker dus kan zien. Verwarrend genoeg richten sommige kaarten van Munchkin zich op de Dungeon Cards, doorgaans worden hier de Doors mee bedoeld. Zie ook: Cards, Door, Treasure, Deck.
 
E
Effects
= Effecten. Sommige kaarten hebben bepaalde effecten, dit zijn een soort automatische gebeurtenissen. Effecten kunnen sterk variëren. Soms hebben Monsters effecten, bijvoorbeeld dat je een kaart weg moet doen vòòr het gevecht. Sommige Items kan je dragen en geven geen Bonus aan je Level, maar hebben wèl een bepaald effect. Bijvoorbeeld: immuniteit voor Curses, dat Thiefs je niet kunnen bestelen, etc.. Zie ook: Abilities, Powers, Monsters, Bonus, Items.


Either (side) = Eén van de (zijden). In Munchkin bestaan er kaarten die twee kanten op gebruikt kunnen worden. In dat geval staat er op de Engelstalige kaarten iets in de trant van: “+5 to either side”. De speler die een dergelijke kaart speelt, kiest zelf voor welke zijde de kaart wordt ingezet. In een gevecht zijn er altijd twee zijden, oftewel twee kanten. De zijde van de speler(s) die het Monster bevecht en de zijde van de Monster(s). Meestal staat er ook op dit soort kaarten, dat ze alleen bruikbaar zijn tijdens een gevecht. Je hoeft zelf geen deel uit te maken van een gevecht om dit soort kaarten te spelen.


Enhancers = Zie Monster Enhancers


Equipt = In gebruik nemen. Iedereen kan ieder Item dragen, maar niet iedereen kan ieder Item gebruiken. Je draagt een Item als je dat op de tafel voor  je neerlegt, je draait deze zijwaarts als je het Item niet kan gebruiken. Of je een Item in gebruik kan nemen ligt aan een aantal dingen. Zo heb je maar één hoofd voor Headgear, één paar voeten voor Footgear, één torso voor Armor en in totaal twee handen. Als je bijvoorbeeld twee Headgear hebt, kan je ze beide op tafel leggen en dus dragen, maar je gebruikt er maar één en de ander ligt zijwaarts. Sommige Items kan je alleen in gebruik nemen als je een bepaalde Race/Class hebt of juist niet hebt. Alles wat je in gebruik hebt, heeft jouw personage Equipped. Je mag alleen dingen Equippen en Unequippen als je aan de beurt bent en niet in gevecht.  Zie ook: Item, Headgear, Footgear, Armor, 1-Hand, 2-Hands, In Play, In Use.


Escape = Ontkomen. Als je een Monster niet aankan omdat deze te sterk is, of als je moet wegrennen om een andere reden dan zijn er twee mogelijke uitkomsten: ontkomen of gegrepen worden. Als je gegrepen wordt door een Monster dan gebeurt er Bad Stuff. Als je weet te ontkomen dan gebeurt er vaak helemaal niet. Let op: lees de Monster kaart goed want soms gebeurt er dus wel iets. Wegrennen doe je door te dobbelen met een zes-zijdige dobbelsteen. Als je 4 of lager dobbelt dan grijpt het Monster je, als je 5 of hoger dobbelt dan weet je te ontkomen. Er bestaan talloze kaarten en effecten die invloed hebben op je ‘die roll’. Als je dan moet dobbelen pak je die uitkomst en tel je de Bonus er bij op of trek je de strafpunten er af. Zie ook: Monster, Bad Stuff, Die/Dice, Bonus, Penalty, Death.


Expansions = Uitbreidingen. Het Munchkin spel is niet te koop in één doos, er bestaan talloze uitbreidingen op het eerste spel. In totaal zijn er 8 uitbreidingen voor de Munchkin basisreeks. Ook zijn er diverse losstaande series die gebaseerd zijn op het originele Munchkinspel. De losstaande series kunnen in principe ook gebruikt worden als uitbreiding op het basisspel, dit resulteert eventueel wel in een gigantische en onvoorspelbare stapel vreemde humor. Zie ook: Card, Munchkinly.
 
F
Face Down = Tekst en afbeelding van een kaart omlaag. Als je een kaart Face Down moet pakken, laat je aan niemand zien wat de kaart inhoudt. Doorgaans gaan kaarten die Face Down getrokken zijn naar je hand. Echter als een kaart specifiek aangeeft dat die direct in werking gaat of gespeeld moet worden, dan moet het zo gebeuren. Zie ook: Face Up.


Face Up = Tekst en afbeelding van een kaart omhoog. Als je een kaart Face Up moet pakken, laat je aan iedereen zien wat de kaart inhoudt door hem open op tafel te leggen. Als de Face Up kaart een Monster was, moet de speler die de kaart trok het Monster bevechten. Als het een Curse was, is de Curse direct van toepassing op de speler die de kaart trok. Als je Face Up Door Card géén Monster of Curse was, mag je de kaart hebben en deze gaat naar je hand. Soms moet je Treasures Face Up pakken, namelijk als je geholpen bent in gevecht, door een andere speler. Zie ook: Face Down, Door, Treasure.


Fight = Vechten. Vergis deze term niet met Combat. Vechten is de keuze maken om te vechten. Als je tegenover een Monster staat, kan je proberen te vechten of proberen weg te rennen. Als je er voor kiest te vechten, mag je later alsnog proberen weg te rennen, andersom niet. Zie ook: Combat, Monster, Escape.


Footgear = Schoeisel. Je personage kan, net zoals jij zelf, slechts één paar schoeisel aan zijn/haar voeten dragen. Footgear is een voorbeeld van een Item dat een (continuous) Bonus op oplevert, dit wordt opgeteld bij je Level en daarmee ga je de strijd aan met Monsters. Sommige Footgear leveren geen Bonus op maar hebben een Effect. Zie ook: Items, Bonus, Effect, Monsters, Level, Combat.
 
G
GM/Game Master = Spelmeester/Spelmeesteres. De eigenaar van het Munchkin spel dat je speelt is de Game Master.


Gold Pieces = Goudstukken. Dit is de valuta, oftewel betaaleenheid, in het Munchkinspel. Alleen Items hebben een waarde in Gold Pieces, deze wordt dan aangegeven rechtsonder op de kaart. Een waarde van ‘No Value’ moet je ook beschouwen als een waarde. Als er helemaal niets wordt aangegeven over de waarde, is het geen Item. In je eigen beurt kan je Items verkopen. Als ze samen minimaal 1.000 Gold Pieces waard zijn, krijg je er een Level voor terug. Zie ook: Items, Level.


GUAL = GUAL..? Dit is een afkorting voor Go Up A Level, kaarten die je direct een Level doen stijgen. Omdat deze kaarten zeer bekend zijn is Gual een gewone term geworden binnen de Munchkin community.
 
H
Half-Breed
= Halfbroed. Deze term slaat in Munchkin op het feit dat je personage een mengeling kan zijn van twee Races (rassen) tegelijkertijd. Twee Races hebben geeft je de mogelijkheden en kwetsbaarheden van beide. Als je slechts één Race hebt terwijl je de Half-Breed kaart speelt, dan kan je kwetsbaarheden van je huidige Race negeren. Je kunt alleen de Half-Breed kaart spelen als je al een Race hebt of als je er direct een uit je hand speelt. Je raakt de Half-Breed kaart kwijt als je een Race verliest. Zie ook: Race, Vulnerabilities, Abilities, In Play, Super Munchkin.


Hand ¹ = De kaarten die niet in spel zijn, maar die je nog in je fysieke hand vasthoudt. Kaarten zoals Curses richten zich nooit op de kaarten in je hand, tenzij dit specifiek vermeld wordt op de kaart. Zie: Your Hand.


Hand ² = Hand. Je personage heeft twee handen, dit betekent dat je maximaal twee handen gevuld kan hebben met Items. Praktisch gezien houdt dit in dat je twee ‘1-Hand’ Items mag dragen of één ‘2-Hands’ Item. Er zijn kaarten die er voor kunnen zorgen dat je meer mag dragen. Zie ook: 1-Hand, 2-Hands.


Headgear = Helm. Je personage kan, net zoals jij zelf, slechts één helm op zijn/haar hoofd dragen. Headgear is een voorbeeld van een Item dat een (continuous) Bonus op oplevert, dit wordt opgeteld bij je Level en daarmee ga je de strijd aan met Monsters. Sommige Headgear levert geen Bonus op maar heeft een Effect. Zie ook: Items, Bonus, Effect, Monsters, Level, Combat.


Helper = De speler die instemt met het helpen van een andere speler in gevecht. Het Level en de Bonussen van de Helper worden opgeteld bij die van de speler in gevecht. Als een Monster een bepaalde Bonus of Penalty heeft tegen het Race/Class van jouw Helper, dan telt dit ook mee. Zo mag jouw Helper ook zijn Abilities gebruiken en gelden ook zijn Effecten. Zie ook: Combat, Level, Bonus, Penalty, Abilities, Effect.


I
Illegal = Illegaal. Een zet is illegaal als deze niet is toegestaan volgens de regels van Munchkin. Echter, als een kaart zelf aangeeft dat deze zet toegestaan is, dan is het legaal. De Game Master heeft het laatste woord als een discussie niet besloten kan worden. Zie ook: GM/Game Master, Legal.


In Play = De kaarten die zichtbaar deel uitmaken van het spel. Dit is dus alles wat er op de tafel ligt aan kaarten, met uitzondering van de Decks en Discard Piles (en mensen die wat drinken zijn pakken en hun Hand hebben neergelegd). Je kunt het ook zien als: alle Items op tafel die een personage Bonus, Effects of Abilities geven, zijn In Play. Zie ook: In Use, Table, Decks, Discard Piles, Bonus, Effect, Abilities.


In Use = De kaarten op tafel die in gebruik zijn. Alle kaarten op tafel zijn In Play (met uitzondering van de Decks en Discard Piles), maar Items die je niet gebruikt zijn niet In Use. Alleen Items die je in gebruik hebt, oftewel Equipped, zijn In Use. Zie ook: In Play, Equipt, Unequipt, Decks, Discard Piles.


Items = Items. Deze term wordt hier met opzet niet vertaald. Het woord ‘item’ is veel te vaag om te vertalen, in het Nederlands kan ‘item’ namelijk ‘spul’ of ‘ding’ betekenen. Beter is het om te onthouden dat in Munchkin, een ‘item’ een specifiek soort object is, met een aantal eisen:
ALLE items zijn Treasures, hebben een naam, een waarde in Gold Pieces en geven je een Bonus in gevecht òf hebben een bepaald Effect.
Iedereen kan àlle Items dragen, maar niet iedereen kan alle Items gebruiken. Zie ook: (Un)equip, In Use, In Play, One-Shot Items, Treasure, Gold Pieces, Bonus, Effect.

 
J
 
K
Kill = Doden. Er zit een verschil in een Monster laten verdwijnen en een Monster daadwerkelijk doden. Sommige kaarten en Abilities hebben de functie om er voor te zorgen dat je van een Monster af bent, maar wel zijn Treasure mag houden. Dit Monster telt dan niet als verslagen, je hebt het immers niet gedood. Je hebt alleen een Monster verslagen als je deze hebt gedood, dit heb je alleen als jouw Level samen met jouw Bonussen hoger is dan die van het Monster. Dan pas heb je recht op een Level èn de Treasure. Zie ook: Combat, Defeated, Monster, Abilities, Treasure, Level.


Hireling = Een huurling/een hulpkracht. Als we naar alle versies van Munchkin kijken zijn er vele soorten ‘hulpjes’ die je kan hebben. De Hireling kaart in de Munchkin basisserie is een Treasure Card die je de mogelijkheid geeft een extra Big Item te dragen. Echter als je series gaat mengen met elkaar, dan is het belangrijk om te onthouden dat er verschillende soorten hulpjes zijn: Hireling, Sidekick, Mook, Minion. Deze vallen allemaal onder dezelfde categorie. De Kill The Hireling kaart is dus op alle hulpjes van toepassing. Zie ook: Expansions, Treasure, Card, Item.
 
L
Legal
= Legaal. Een zet is legaal als deze is toegestaan volgens de regels van Munchkin. Illegaal. Echter, als een kaart aangeeft dat een bepaalde zet niet mogelijk is, dan is het niet toegestaan en wordt het beschouwd als illegaal. De Game Master heeft het laatste woord als een discussie niet besloten kan worden. Zie ook: GM/Game Master, Illegaal.


Level = Niveau. Iedere speler start op Level 1. Als je Level 10 bereikt heb je het spel gewonnen, echter kan je alleen Level 10 worden door een Monster te verslaan (of als een kaart specifiek aangeeft dat je het winnende Level er mee kan bereiken). In gevecht tel je jouw Level op met jouw Bonussen, dit noem je ook wel je Combat Level.  Monsters hebben ook een Combat Level, bestaande uit het Level op de kaart plus eventuele Monster Enhancers en overige Effecten. Zie ook: Level, Monster, Combat, Enhancers, Effect.


Loot = De buit. De term ‘Loot’ komt in Munchkin voornamelijk voor tijdens de spelerfase: “Loot the Room”. Als je geen Monster bent tegengekomen achter je open kaart en je hebt er geen uit je hand gespeeld, heb je recht op een gesloten Door-kaart. Die Door is je Loot. Zie ook: Door, Deck.
 
M
Monster
= Monster. In het Door Deck zal je regelmatig Monsters tegenkomen bij het opentrappen van de deur. Als dat zo is, begint je gevecht direct. Als je een Monster als gesloten kaart krijgt, gaat deze naar je hand. ALLE monsters hebben een Level, Bad Stuff en leveren Treasure op. De meeste Monsters leveren als ze verslagen worden één Level op, als het er meer zijn wordt dit aangegeven op de kaart. Sommige Monsters hebben een Bonus of Penalty tegen bepaalde Race(s) of Class(es), dit wordt dan aangegeven in de beschrijving van het Monster. Soms kan je hier ook lezen dat het Monster een bepaald Effect heeft, bijvoorbeeld dat je er automatisch van kan ontkomen. Zie ook: Combat, Door, Deck, Level, Bad Stuff, Treasure, Bonus, Penalty, Effect, Race, Class.


Monster Enhancers = Monster Versterkers óf Monster Verzwakkers. De Engelstalige Munchkin hanteert het woord Enhancers maar gebruikt dat een beetje raar. Letterlijk vertaalt, betekent de term ‘to enhance’ namelijk ‘te verhogen’. Maar in Munchkin-termen zijn Monster Enhancers kaarten die Monsters kunnen versterken òf verzwakken. Er zijn dus twee ‘soorten’ Enhancers. Zo hebt je Baby, welke een Monster -5 kan maken. Daar tegenover staan bijvoorbeeld Enraged en Undead die een Monster +5 kunnen geven. Zie ook: Monster, Combat.


Munchkinly = Munchkin-achtig. Hoe meer je Munchkin zal spelen, hoe meer rare mogelijkheden en gekke stunts je waarschijnlijk zal uithalen. Jezelf vervloeken met een Curse die je Headgear verwijdert, met als voordeel dat de Chickin On Your Head dan ook weg gaat! Je medespeler Level Up laten gaan, zodat hij dat Monster niet meer automatisch kan ontkomen. Halfling worden om iets te verkopen en daarna weer Mens worden. Dit zijn allemaal erg Munchkin-achtige handelingen. Hoe meer je pest en plaagt, hoe meer Munchkin het is.
 
N
 
O
One-shot (items)
= Items met een eenmalig effect. Deze Items geven in de tekst al aan dat ze voor eenmalig gebruik zijn, ook wordt er aangegeven wanneer deze Items ingezet kunnen worden. Dit soort Items kan je niet ‘gebruiken’ in de zin van ‘Equipped’. Als een One-Shot Item wordt ingezet, gaat deze naar de Discard Pile. Zie ook: Items, Effect, Equipt, Discard Pile, Treasure.
 
P
Penalty = Strafpunten (tijdelijk). Dit is te beschouwen als het tegenovergestelde van een Bonus. Waar een Bonus jouw personage versterkt, heeft een Penalty een verzwakkende werking. Zo geldt dit ook vanuit het perspectief van een Monster. Een Monster kan een Bonus van bijvoorbeeld +3 tegen Clerics hebben, zie het als een Bonus voor het Monster. Zo kan een Monster ook een Penalty hebben van -3 tegen Dwarfs, zie het als strafpunten voor het Monster. Zie ook: Bonus, Monster.


Persistent = Zie: Continuous


Player = Speler. Iedereen die meedoet aan het spel is een speler in het spel. Iedereen heeft een eigen personage. Dus iedere speler is zelf zijn eigen personage. Zie ook: GM/Game Master.


Potions = Magische drankjes. Dit is één van de soorten One-Shot Items. Een Item is een Potion als het woord ‘Potion’ voorkomt in de titel of beschrijving van het Item. Zie ook: Items, One-Shot Items.


Powers = Zie: Abilities
 
Q
 
R
Race = Ras. Jouw personage heeft altijd een bepaald ras. Iedereen begint als doodnormaal Mens. In de Engelstalige basisserie zitten de Races: Dwarf, Elf en Halfling. Race kaarten vindt je in de Door Deck, als je een Race kaart hebt mag je deze neerleggen. Ieder Race heeft zo zijn eigen mogelijkheden en krachten. Je mag maar één Race tegelijkertijd hebben, tenzij je een Half-Breed kaart hebt. Je mag ten alle tijden je Race afwerpen, dus ook midden in een gevecht. Zie ook: Abilities, Class, Door, Deck.


Reduce = Verminderen. Veel kaarten die spelers op elkaar kunnen spelen hebben nadelige effecten. Zo kan het Level tijdelijk verminderd worden, of moet elk gedobbeld resultaat verminderd worden. Zie ook: Penalty.


Restrictions = Restricties. Sommige Items hebben bepaalde vereisten die vervuld moeten worden voordat het Item in gebruik genomen kan worden. Bijvoorbeeld de Mace Of Sharpness is een +4 Bonus 1-Hand wapen, maar deze is alleen bruikbaar door Clerics. De Engelstalige kaart zal stellen: “Usable by Clerics Only”. Als je géén Cleric bent mag je het wapen dus voor je neerleggen, maar deze moet zijwaarts liggen omdat je hem niet kan gebruiken. Zo hebben allerlei Items allerlei restricties. Zie ook: Items, Race, Class, 1-Hand, 2-Hands.


Rewards = Beloningen. Ieder verslagen Monster levert een beloning op, dit wordt rechtsonder aangegeven in de vorm van Treasure Cards. Ieder Monster levert een andere hoeveelheid Treasure op, afhankelijk van hoe sterk het monster was. Zie ook: Treasure.


Roleplaying = Rollenspel. Bij Munchkin is het de bedoeling dat je probeert jezelf in te leven in het personage dat je speelt. Zodra iedereen dit doet, mag je officieel stellen dat je een rollenspel aan het spelen bent.
 
S
Stats = Zie: Character.


Small = Klein. Items kunnen Small zijn, je spreekt dan dus van een Small Item. Ieder Item is een Small Item, tenzij er de tekst ‘Big’ op staat. Er is geen limiet gesteld aan de hoeveelheid Small Items die je mag dragen. Zie ook: Items, Card, Big.


Super Munchkin = Super Munchkin. In het Munchkin spel kan je iedere speler een Munchkin noemen. Met de Super Munchkin kaart, ben jíj Super. Wat deze kaart inhoudt, is het mogen zijn van twee Classes tegelijkertijd. Je hebt altijd zowel de mogelijkheden als de kwetsbaarheden van al je Classes. Je kunt alleen de Super Munchkin kaart spelen als je al een Class hebt of als je er direct een uit je hand speelt. Je raakt de Super Munchkin niet kwijt als je een Class verliest. Zie ook: Class, Vulnerabilities, Abilities, In Play, Half-Breed.
 
T
Table = De tafel waar je aan speelt. Als een kaart ‘on the table’ aangeeft wordt hier ‘In Play’ mee bedoeld. Zie: In Play.


Tie / Tied = Gelijkspel. Als het Combat Level van de speler(s) even hoog is als dat van het Monster (of alle monsters, als er meerdere zijn) spreek je van gelijkspel. Om een Monster te kunnen verslaan moet je minimaal 1 Combat Level sterker zijn dan het Monster. De Warrior Class maakt hierop een uitzondering, zijn Ability is winnen bij gelijkspel. Zie ook: Combat Level, Monster, Class, Abilities.

Tokens = Tellers. Omdat het spel draait om het behalen van Level 10, is het gunstig om iets in de buurt te hebben om ieders Level op bij te houden. Je kunt dit doen op één algemeen papiertje, je kan muntjes uitdelen en als iemand Level Up gaat krijgt hij er een muntje bij, of je kan dobbelstenen gebruiken om alles op bij te houden.


Treasure = Kaarten uit de Treasure Deck, ook wel schatten genoemd. Je beloning voor het doden van Monsters komt in de vorm van Treasures. Er zijn ook kaarten waarmee je op andere manieren Treasures kan krijgen. Alle Treasures liggen op één stapel, Face Down. Dit is het Treasure Deck, de Schatten Stapel. Treasure Cards wordt vertaald als Schatten in de Nederlandstalige versie. Het wordt ook wel eens vertaald als ‘Schat-kaarten’.  In de Schatten Stapel vindt je onder meer: Go-Up-A-Level’s en veel Items waaronder Weapons, Armor, Potions enzovoort. Zie ook: Door, Treasure, Deck, Cards.
 
U
Unequipt = Stoppen te gebruiken (uittrekken). Stel je krijgt een betere Headgear dan je al had, maar je kan je oude Headgear niet verkopen voor een Level. Dan draai je de Headgear die je al aan had zijwaarts, om aan te geven dat je hem uittrekt maar wel nog steeds bij je draagt. Je Equipt je nieuwe Headgear vervolgens gewoon als normaal. Je mag alleen dingen Equippen en Unequippen als je aan de beurt bent en niet in gevecht. Soms ben je geforceerd iets te Unequippen, bijvoorbeeld als je een wapen hebt dat alleen gebruikt mag worden door het Race dat je zojuist bent kwijtgeraakt. Zie ook: Equipt, Item, Headgear.


Undead = Ondood. Sommige Monsters zijn Undead, dit wordt aangegeven direct onder hun naam en nog boven de beschrijving. Undead Monsters verschillen niet veel met andere Monsters. Het grootste verschil is dat ze elkaar aantrekken. Normaal gezien moet je een Wandering Monster kaart spelen om een Monster uit je hand toe te voegen aan een gevecht. Bij Undead Monsters is het zo dat je ze zonder Wandering Monster aan elkaar mag toevoegen, alsof ze ‘elkaar aantrekken’. Dus stel, een van jouw tegenstanders vecht tegen een Level 1 Undead Monster en jij hebt een Level 12 Undead Monster vast, dan mag je deze direct aan het gevecht toevoegen. Een Cleric is als enige Class uitgerust met een Ability speciaal voor gevechten tegen Undead Monsters. Er bestaat ook een Monster Enhancer genaamd Undead, deze maakt een Monster niet alleen sterker maar dus ook Undead. Je mag er dan Undead Monster aan toevoegen. Ook mag je een niet-Undead Monster uit je hand samen met de Undead Monster Enhancer toevoegen aan een gevecht waar een Undead in zit. Zie ook: Monsters, Class, Abilities, Monster Enhancers.
 

 
V
Victim
= Slachtoffer. Het slachtoffer is degene die lijdt onder de consequenties van iets dat is voorgevallen. Als meerdere spelers in gevecht met een Monster waren en ze konden beiden niet ontkomen, dan zijn zij beiden slachtoffer. Zie ook: Monster, Combat.


Vulnerabilities = Kwetsbaarheden. Personages en kaarten hebben op zichzelf niet direct kwetsbaarheden. Echter het ‘zijn’ van iets, zoals een Race of Class kan een nadeligheid hebben tegen bepaalde Monsters. Als een Monster een Bonus ontvangt tegen Wizards, dan ligt dat aan de ‘kwetsbaarheid’ van de Wizard voor dat specifieke Monster. Zie ook: Character, Cards, Race, Class, Bonus.
 
W
Weapons
= Wapens. Van alles kan als wapen beschouwd worden. Headgear, Footgear, Shields, Armor en verdedigende Items vallen hier niet onder. Maar alles dat je Bonus geeft in gevecht en dat er visueel uitziet als een wapen, geldt als wapen. Zie ook: items, Bonus, GM/Game Master.


Winning = Winnen. Het woord winnen kan op twee manieren opgevat worden bij het spelen van Munchkin. Allereerst ‘win’ je alleen van een monster als je deze hebt verslagen, oftewel gedood. Ten tweede win je het Munchkin spel als je Level 10 bereikt (of ieder ander van te voren afgesproken Level). Zie ook: Level.
 
X
 
Y
Your hand = De kaarten die je nog niet in het spel hebt liggen, die je fysiek in je hand vasthoudt. Aan het einde van je beurt mag je maximaal 5 kaarten in je hand hebben, Dwarfs mogen er als enige 6 vasthouden. Deze kaarten zijn niet In Play noch In Use. Je mag kaarten in je hand gebruiken om bepaalde Abilities te activeren. Echter, Bad Stuff en Curses zijn van toepassing op alles In Play en richt zich nooit op je hand tenzij dat specifiek staat beschreven op de kaart. Zie ook: In Play, In Use, Bad Stuff, Curse, Card.
 
Z
 
 
Mis jij iets in deze lijst? Laat het me weten!

Heb jij een andere opvatting? Deel het met ons!

_________________________________________________

Iedereen is van harte welkom op het Munchkin forum van Nederland!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://munchkin.actieforum.com
 
Engelstalige begrippen vertaald naar Nederlands
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Nederlandstalig Munchkin Forum :: Munchkin Regels :: Regels van het kaartspel-
Ga naar: